The Explorers Club

1904 träffades en grupp män som var aktiva utforskare och upptäcktsresande i New York City för att bilda en organisation för att förena utforskare världen över och att främja utforskningen med alla medel i deras makt. Explorers Club bildades den 25 oktober 1905.

Explorers Club är ett internationellt tvärvetenskapligt sällskap som syftar till att främja fältforskning och idealet att det är viktigt att bevara instinkten att utforska. Varierade medlemskapsnivåer existerar för att inkludera alla, men individer som kvalificerar sig för fullvärdigt medlemskap är personer som genomför eller hjälper till i vetenskapliga expeditioner som studerar outforskade destinationer eller fenomen för att bidra med kunskap till mänskligheten. Medlemsansökningar utvärderas och godkänns av en kommitté i New York.

Klubben har sitt huvudkontor på Manhattan i New York City och har över 3000 medlemmar och 26 kapitel (lokalavdelningar) i USA och runt om i världen. Kapitlen fungerar som lokala kontaktpunkter för utforskare, vetenskapsmän och studenter. Kapitlen anordnar middagar, föreläsningar, seminarier, organiserar fältexkursioner, publicerar nyhetsbrev och arrangerar utbildningsevenemang.

Sweden Chapter är Explorers Clubs lokalavdelning i Sverige.

Berömda hedersmedlemmar med koppling till Skandinavien är bland annat Otto Nordenskjöld, Sven Hedin, Fridtjof Nansen, Roald Amundsen och Knud Rasmussen.

Explorers Clubs medlemmar är kända för en serie berömda “förstaprestationer”, inklusive:

  • Först till nordpolen (1909) Robert Peary
  • Först till Sydpolen (1911) Roald Amundsen
  • Första soloflyg över Atlanten (1927) Charles Lindbergh
  • Först till toppen av Mount Everest (1953) Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay
  • Först till den djupaste punkten i havet (1960) Don Walsh och Jacques Picard
  • Först till månens yta (1969) Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins.

Det finns 202 numrerade klubbflaggor som kan få bäras på expeditioner som uppfyller vissa vetenskapliga kriterier. Exempel är Apollo-färderna, Thor Heyerdahls Kon Tiki och James Camerons Deep Sea Challenger. Rekord och anteckningar från flaggexpeditionerna samlas och arkiveras av klubben.

Läs mer om klubben » https://www.explorers.org/