Den 24 januari arrangerar Carina Ahlqvist MI’18 ett event på biograf Victoria, på Götgatan 67, som bär namnet BE THE CHANGE, Climate Climb Event 2019. Syftet är att belysa klimatförändringar från ett rymdperspektiv genom NASA (deltar live genom länk till Arizona), från 8000 höjdmeter där hon själv berättar om klimatpåverkan och intervjuer hon gjort genom åren med människor i bergsbyar på hög höjd och klättrare som besökt Himalaya under flera decennier. Under en 30 minuters paus finns möjligheten att mingla med influencers som står vid stationer i entren till biografen såsom Fores och Tricorona. Efter pausen sätter vi örat mot marken och lyssnar på The Climate Reality Project och Stockholm Resilience Center. Andra delen av eventet ägnas åt inspiration på individnivå för att hantera klimatfrågan.

Carina Ahlqvist blev medlem i klubben i mars 2018. Hon klättrar 8000 meters berg med ett syfte högre än toppen. Syftet är att samla prover för forskning om klimatförändringar i Himalaya i samarbete med NASA och the European Space Agency (ESA), men också universitet i USA och Europa. I april åker hon på sin sjätte klimatexpedition till ett 8000 meters berg. Denna gång bär det av till Mount Makalu, världens femte högsta berg på 8481 meter beläget 20 km sydöst om Everest, svårare att bestiga än Everest. Carina gjorde ett försök att nå toppen på Makalu 2018 och nådde 8150 höjdmeter där hon fick avbryta toppförsöket pga snöoväder. På expeditionen 2018 bar Carina TEC flaggan till Makalu. Målsättningen är att nå toppen som första svenska kvinna för att spela in en film med ett budskap om klimatet och en hyllning till planeten. Även denna gång planerar Carina att bidra till klimatforskning, nu genom att kombinera VR, AI för att göra en film till ESA från berget med möjlighet att simulera hur en respektive två graders uppvärmning kan påverka glaciärer på hög höjd. Planen är även att driva ett clean up initiativ på baslägret på 5700 höjdmeter efter klätterexpeditionerna genom att ta med ett team sherpas och transportera skräpet till Kathmandu för återvinning. Devisen är inte bara walk the talk utan climb the talk. Ibland behöver man inte bara gå uppåt, utan även gå fram för att göra sin röst hörd. Planeten tillhör inte oss utan vi tillhör planeten.

Carina Ahlqvist

Carina Ahlqvist med klubbflaggan på 6600 meters höjd på Makalu. I bakgrunden syns Everest och Lhotse. Foto: Pasang Sherpa.

Kortare trailers kommer visas under eventet för att hylla planeten, tex har WWF gett tillstånd att visa en trailer till en kommande film. 50 kr av biljettpriset går oavkortat till clean up av baslägret på Mount Makalu till Carinas kommande expedition. Det är ett non-profit-event och målsättningen är att fylla biosalongens 160 platser. Välkomna till BE THE CHANGE, Climate Climb Event 2019.

Läs mer om Carinas projekt på Svenska dagbladet.

Mer information: Climate Climb Event 2019

(Bilden högst upp: Carina mäter snödjupet på ca 6000 höjdmeter, innan istäcket. Foto: Pasang Sherpa).